Nå får designtenkere fra DT Bergen 30 studiepoeng

I slutten av oktober starter tredje kull ved Design Thinking-studiet. NHH, HVL og UiB kan nå endelig levere 10 studiepoeng hver til ferdigutdannede designtenkere.

Publisert 06.10.2017

Design Thinking: Strategic Design for Innovation, eller DT Bergen på “folkemunne” er et etter- og videreutdanningsprogram på masternivå i samarbeid mellom Norges Handelshøyskole (NHH), Høgskulen på Vestlandet (HVL), Fakultet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen (KMD Bergen, UiB), med Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og Pracademy som akademiske partnere.

Utdanningen har lagt bak seg to år som pilot og går nå inn i et tredje. Det er mye som skal klaffe når fire utdanningsinstitusjoner samarbeider for første gang. 

“Det høres kanskje enkelt ut å tilby studiepoeng i et program som dette, men det er mer komplisert enn som så. Det har krevd vanvittig mye koordinering mellom avdelingene på de enkelte institusjonene og institusjonene seg i mellom. Det har rett og slett vært mange praktiske detaljer å ta hensyn til. Derfor føles det ekstra godt å endelig kunne tilby 30 studiepoeng på masternivå for dem som ønsker å gå opp til eksamen og kvalifiserer til det, “ sier Torhild Eide Torgersen fra Design Region Bergen (tidl. klyngeleder for Human Innovation) som har arbeidet tett med utdanningsinstitusjonene i flere år for å få studiet opp å gå.

For å kvalifisere til 30 studiepoeng kreves bachelorgrad og minst to år arbeidserfaring. Torgersen understreker likevel at det er umulig å sette likhetstegn mellom hvilken utdanningsgrad deltakerne har, og hvor godt de kommer til å gjøre det i studiet. “Mange som ikke kvalifiserer til studiepoeng som er kjempeviktige i prosjektene, på grunn av erfaring, holdning eller personlige egenskaper og interesser. Det er viktig at det er plass i studiet også til dem som formelt ikke kvalifiserer til studiepoeng”.

I etterkant av studiet får alle studentene som har fullført tilbud om å delta på programmet Training the trainers. Her får en ekstra opplæring i fasilitering og det som skal til for å kunne lede team gjennom utfordrende, flokete prosesser der design thinking er et verdifullt verktøysett for å forstå hvordan en skal angripe utfordringen og sikre at en løser de rette problemene. DT Bergen-alumni som gjennomfører training the trainers-kurset kvalifiserer seg for oppdrag i og utenfor klyngen og som mentorer for kommende kull ved DT Bergen. “Dette er en kompetanse som vi ser stadig større etterspørsel etter og vi er i en helt unik posisjon i regionen vår med så mange dyktige designtenkere som kommer ut fra studiet,” sier Torgersen.

Les også: